De zomer eindigde dit jaar met heerlijk zonnig, bijna windstil weer. De ideale omstandigheden voor het fotograferen van spinnenwebben met dauw want een beetje wind laat al snel een web flink bewegen en een zonnetje geeft net die schittering die ik zo graag zie. Met name de laatste zomerse uurtjes op de ochtend van 22 september gaven veel juweeltjes prijs.
 
 

 

    aan frêle draden
    baden blinkende juwelen
    in de dageraad

    kostbare dauwkralen
    onthalen de zonnestralen
    tot ze verdwijnen in het blauw

 
 
De maker van de meeste webben is een wielwebspin; in dit geval een strekspin. Vaak zie ik ze vlak bij het web hangen, wachtend op een prooi. Dit jaar vond ik voor 99% webben zonder een spin in de buurt. Zou ik niet goed gekeken hebben? Slechts één keer hing de spin prachtig in het midden. Met de zon in een hoek van ca 90 graden en een (te klein) struikje in de schaduw op de achtergrond een hele fijne setting.
 
 

 
 
Aan de rand van een vennetje hing een webje met nauwelijks dauw. De zon scheen door een kleine opening van het bladerdak van een bosje langs het vennetje en vormde een mooie weerspiegeling in het water. Het was maar voor even maar lang genoeg om mij op het idee te brengen om dit zonnetje in het midden van het web te plaatsen. Op deze foto is goed te zien dat de spin het web spiraalsgewijs maakt.
 
 

 
 
Er zijn ook spinnetjes die geen wielwebben maken maar een (hang)mat. Dit soort webben zijn niet verticaal maar horizontaal gesponnen en hebben geen kleefdraden. Ze zijn een kluwen van draden waarin een eventueel prooi blijft vast zitten. Zo’n webje met dauw vertoont een ongelofelijke chaos waarmee je lang kunt spelen, zoekend naar de juiste compositie.
 
 

 
 
Maar ook wielwebben geven legio mogelijkheden voor het maken van interessante composities. Hieronder een deel van de juwelen die ik in drie sessies gemaakt heb.
 
 

 

 

 

 

 

 
 
Dan ben je lekker bezig met een heel fraai gevormd web, blijft er ineens een vlieg hangen. Het moet toch niet gekker worden …