Het is 2e Kerstdag. In Porto Moniz (Madeira, Portugal) schijnt de zon en het is ca 18 graden Celsius. Op de boulevard staat een levensgrote kerststal. Ondanks het formaat krijg ik er geen kerstgevoel van. Zo heel anders dan met kou en sneeuw zoals ik dat ken uit Zweden.

Er staat wel een stevige noordwesten wind die het water van de Atlantische Oceaan opstuwt tot golven van zo’n 3 meter hoogte. Met een donderend geraas beukt de branding op de grillige vulkanische rotsformaties van de kust. Met ontzag en vol bewondering sta ik er naar te kijken. De krachtige confrontatie van water en steen maakt het water in een brede strook langs de kust als opgeklopt schuim waar de rotsen donker tegen afsteken. Met behulp van een grijsfilter lukt het om de sluitertijd dusdanig te verlengen dat de branding verstilt. In de nabewerking heb ik de foto omgezet naar zwart-wit om het contrast te versterken. Toch nog een beetje een witte kerst!

ISO 100, 44 seconden @ f13, +1,0LW 80-400G @ 80 mm, vanaf statief met draadontspanner en 10 stops grijsfilter (Big stopper)