tang, haak, pantser
paardenbijter, keizer
gaffel, zadel, zonnewijzer

kanaal, beek, oever, water
bron, grond, heide, gras
vleugels broos als glas

snijder, snuffel, glazenmaker
koraal, dwerg, vaandeldrager
lantaarntje, moriaantje, windvaantje

roodoog, breedscheen, witsnuit
platbuik, bouten, rom en koren
in het hoge riet kun je ze horen

winter, schemer, schaduw
vuur: juffers en libellen
tweevlek, viervlek die niet kan tellen!

brons, glans, pracht
smaragd, juweel
elfjes van blauw fluweel

sluipen, dansen, zweven, scheren
pijlsnel stijgen, plotseling keren
samen tandem, paringswiel

aanbiddelijke ogen
Mona Lisa-lach
hoogtepunt van mijn dag

 

Half mei, de belofte van uitsluipende libellen maakt net dat beetje extra energie vrij zodat ik vroeger op kan staan dan gewoonlijk. Het is heel lang geleden dat ik halfzeven ’s ochtends langs een rietkraag zoek naar juffers en libellen. Ik was echter iets te optimistisch want op een enkel leeg huidje na vind ik niets. Maar het is heerlijk om weer eens op dit tijdstip buiten te zijn en ik verken nog wat plekjes waar ik in het verleden vaker kwam. Als ik op de weg terug nogmaals langs de rietkraag loop, zie ik vrij hoog tussen de dorre rietstengels een verse viervlek hangen. Die hing daar op de heen weg nog niet. Heerlijk tegenlicht en een half bewolkte lucht zorgen dat ik mij een klein half uur kan vermaken met high key foto’s. Maar dan is door het omhoog houden van de camera en de vreemde houdingen waarin ik ga staan de koek echt op.

Het duurt bijna een week voordat ik opnieuw in staat ben om naar “mijn” plekje bij het Naardermeer te gaan. Niet zo vroeg als de vorige keer want dat trek ik die dag niet. Opnieuw is er langs de rietkraag niets dat mijn belangstelling wekt. Hoe anders is dat bij de greppel met de bloeiende gele lissen. Hier en daar staan de bladeren in een spotlight van de zon die zich door het dichte bladerdak vecht. Een schitterend spel van steeds veranderend licht en schaduw. Enkele variabele waterjuffers werpen hun “licht” op het tafereel. De muggen en knoetjes kunnen de pret niet drukken.

Enkele dagen later ben ik voor de derde keer in twee weken op mijn favoriete libellenplek. Langs de rietkraag word ik verrast door enkele tientallen vers uitgeslopen vuurlibellen. Ondanks het vroege uur is het al warm en in de hoge vegetatie laten zij zich niet benaderen. Dus ga ik eerst naar de greppel met de gele lissen. Onderweg zie ik verschillende soorten libellen die al actief zijn. Doordat ik een uur eerder ben dan vorige keer, is er bij de greppel slechts op één plekje een beetje zonlicht. Een langpootmug en groene strekspin zijn daar even een dankbaar onderwerp. Maar dan ga ik snel terug naar de hot spots van de libellen en laat ik mij in het heerlijke tegenlicht inspireren door viervlekken, bruine korenbouten, lantaarntjes, variabele waterjuffers en uiteindelijk ook door de vuurlibellen.