je dag is weer goed
als de zon je begroet
onder de bomen

je krijgt slechts één tel
in het schimmig schaduwspel
om even bij te komen

 

Het voorjaar loopt ten einde, de zomer komt er aan. Een goed moment om enkele highlights van de afgelopen maanden te tonen. Het viel mij op dat er heel vaak sprake is van een samenspel van zon en schaduw.

De zon staat al hoog wanneer zij in de schaduw de voorste bladeren van de varen verlicht. De spruit en de achterste bladeren liggen nog even in de schaduw. Het duurt maar kort dan staat alles in de volle zon.

 

varen

varen

 

 

Het weitje ligt nog half in de schaduw. Op enkele plekken bloeit er al een rietorchis. Onbegrijpelijk dat een week later Natuurmonumenten juist daar de koeien laat grazen. Blijft er nog iets over van deze mooie plant? Ik dacht dat ze beschermd moesten worden!

rietorchis

rietorchis

 

 

Plotseling piept de zon op een enkele plek door het bladerdek en werpt prachtige schaduwen van de bloempjes van enkele lelietjes van dalen op de bladeren. Ik moet er snel bij zijn want binnen enkele tellen valt het licht al weer anders en is de schaduw weg.

lelietje van dalen

lelietje van dalen

 

 

Langs het water van het landgoed begint de gele lis te bloeien; een groene kaars met een knalgele punt. De statige bomen aan de overkant filteren het zonlicht. Een enkele straal bereikt het water en wordt verstrooid door het plantaardige “vuil” dat op het water licht.

gele lis

gele lis

 

 

Als ik door het park loop, zie ik dat de moerascipres weer begint uit te lopen. Uit de stam spruiten enkele lichtgroene scheuten. Het spel van bladerdek en zonlicht zorgt er voor dat ze af en toe door de zon beschenen worden. Een dubbele belichting reflecteert de dromerige sfeer.

moerascipres

moerascipres

 

 

Als ik de plek van het dalkruid bereik, schijnt de zon er vol op. Af en toe valt de schaduw van de bomen op een enkel plantje. Met enig geluk valt die schaduw juist op het plantje voor mij terwijl de achtergrond èn enkele bladeren vlak voor mijn lens wèl door de zon beschenen worden. Het is voor mij even: wat verplaatst die zon zich toch verbazend snel!

dalkruid

dalkruid

 

 

Mijn nieuwe lens is binnen: 35mm macro, wat biedt dat voor mogelijkheden? Even uitproberen in het park achter mijn huis. Ik heb daar een prachtige vingerhoedskruid zien staan. Terwijl ik bezig ben, piept af en toe de zon door de bladeren en verlicht een enkel bloempje. Prachtig hoe dan een “inkijkje” verlicht wordt.

vingerhoedskruid

vingerhoedskruid

 

 

Wanneer ik langs het oerwoud van grote brandnetels loop die woest in de wind heen en weer waaien, beschijnt de zon de plek half. Een spel van zonlicht en schaduw schiet snel heen en weer. Leuk om te zoeken naar verschillende lichtlagen en hopen dat net die plant die je het versier hebt scherp op de foto staat!

brandneteloerwoud

brandneteloerwoud